Види ампутацій

Види ампутацій

Види ампутації верхніх кінцівок – залежно від висоти ампутації – можна умовно поділити на такі типи:
 
- ампутація пальців або частини кисті
- ампутація в області променево-зап'ясткового суглоба (екзартикуляція променево-зап'ясткового суглоба)
- ампутація передпліччя (трансрадіальна)
- ампутація в ділянці ліктьового суглоба (екзартикуляція ліктьового суглоба)
- ампутація плеча (трансгумеральна)
- ампутація в області плечового суглоба (екзартикуляція плечового суглоба)
 

 

Ампутація пальців чи частини кисті

При диференціації з дистального напрямку до проксимального слід звертати увагу на наступне: при ампутації в області пальців або кисті (до транскарпальної) окремі види форм кукси настільки індивідуальні, що неможливо скласти загальні рекомендації.
 
Ампутація в області променево-зап'ясткового суглоба (екзартикуляція променево-зап'ясткового суглоба)
При екзартикуляції променево-зап'ясткового суглоба за рахунок розширення в дистальній частині досить контактної гільзи, яка закінчується нижче за ліктьовий суглоб. При цьому обмеження пронаційних та супінаційних рухів відсутні.
 
Ампутація передпліччя (трансрадіальна)
Для кукс передпліччя різної довжини виконуються контактні вкладиші, що охоплюють кукси і суглоб. Розроблена в Мюнстері в 50-х роках для технічних засобів забезпечення маніпуляцій рукою техніка виконання гільз, що охоплюють ліктьовий суглоб або виросток, дозволяє виконувати протезування без утримуючих бандажів або гільз плеча навіть за короткого культу (Kuhn, 1968). Протягом десятиліть добре зарекомендувала себе спеціальна технологія, що включає гнучку внутрішню і жорстку зовнішню гільзу. Для виготовлення гнучких вкладишів кукси в комбінації із зовнішніми гільзами із ливарної смоли все частіше застосовуються придатні для глибокої витяжки термопласти та силікони.
 
Заміна внутрішньої гільзи вкладишем кукси із силіконового каучуку призводить до підвищення комфорту та адгезії. Такий силіконовий лайнер пацієнт надягає безпосередньо на куксу, а за рахунок механічного закріплення в дистальній частині між лайнером і закінченням кукси забезпечується особливо хороша утримуваність протезу. У деяких випадках, за наявності відповідних величин довжини кукси, такий спосіб дозволяє відмовитися від виконання охоплюючих виростків гільз і може підвищити свободу рухів.
 

Ампутація в ділянці ліктьового суглоба (екзартикуляція ліктьового суглоба)

При екзартикуляції ліктьового суглоба достатньо виконання контактної гільзи, що охоплює плече. Як і при культі після ампутацій в області променево-зап'ясткового суглоба, форма виростка забезпечує надійну адгезію протеза і надпліччя залишається вільним. Застосування силіконових лайнерів також добре зарекомендувало себе і за такого рівня ампутації.
 
Ампутація плеча (трансгумеральна)
Як правило, протези кукси плеча виконуються з вкладишем, що охоплює плечовий суглоб. За наявності довгої кукси плеча та використання правильної техніки гарного успіху можна досягти, застосовуючи гільзу, що охоплює лише куксу, а не суглоб. Тяговий бандаж у разі практично немає утримуючої функції (Schmidl, 1988). Використання силіконових лайнерів, частково також виготовлених в індивідуальному порядку, відкриває нові можливості для відмови від охоплення надпліччя навіть за наявності кукси плеча середньої довжини.
 
Ампутація в області плечового суглоба (екзартикуляція плечового суглоба)
При екзартикуляції плечового суглоба вкладиш повинен мати достатню контактну поверхню, але по можливості мінімальною мірою обмежувати рухливість плечового пояса. Особливу складність є виконання гільзи після ампутації в плечовому поясі, що називається також ампутацією плеча з великою резекцією плечового пояса (Forequarter), так як значна втрата тканин створює необхідність компенсації форми.

Задайте питання або залиште коментар :

Ім`я
e-mail
Текст
Код

Зараз протеза
Дарина
[06.06.2020 - 00:25]
Заказ протеза
Анатолий
[05.04.2020 - 18:10]
протезирование
олег
[18.03.2020 - 16:32]
косметический протез
Karina
[03.03.2020 - 17:52]
Протезирование
Анатолий
[20.02.2020 - 10:32]
Мобильность была основная задача при разработке линии Triton . Цель заключалась в разработке
Стопи лінії Triton
Докладніше
Біоелектрична система протезування при ампутації на рівні передпліччя та
NEW! BeBionic біоелектрична кисть
Докладніше
Стопа Taleo призначена для активних людей,
які проводять багато часу як у приміщенні,
так і
Стопа штучна 1C50
Докладніше
Колінний модуль Genium X3 задає нові стандарти мобільності для людей з ампутацією на рівні стегна.
Колінний вузол Genium X3
Докладніше
Одновісний гідравлічний колінний модуль з повністю
електронним контролем фази
3C60 Kenevo
Докладніше